SOFIA NELEGA

Loc naștere:  Simeria, județul Hunedoara

Anul Nașterii: 1994 

Sofia Nelega a urmat Facultatea de Teatru și Film la UBB Cluj, cu un masterat nefinalizat concentrat pe filmul documentar, la aceeași facultate. În ultimul semestru, accesează o mobilitate Erasmus la Budapesta, la SZFE. Din 2017, colaborează cu Teatrul de Păpuși și Marionete Puck, filmând și editând spectacole de teatru de păpuși.

În 2018, a participat ca regizor la atelierul de film documentar Aristoteles, unde a creat împreună cu echipa de acolo un documentar scurt în orașul Lupeni. News of Love, documentarul elaborat, este un studiu al intimității unui salon de manichiură și expune mai multe povești de dragoste ale clientelor manichiuristei. În 2019, News of Love primește mențiune la festivalul Filmul de Piatra. La sfârșitul anului 2018, începe să lucreze ca și proiecționist la Cinema Florin Piersic din Cluj Napoca.

În 2020, a colaborat împreuna cu Festivalul de Film European, care i-a facilitat creația unui film experimental, Jurnal de Cabină. Pe fundalul pandemiei și a carantinei generalizate, filmul urmărește un proiecționist care explorează spațiul cosmic și cel al cabinei, cele două confundându-se mereu. În același an, organizează o expoziție în aer liber împreună cu colectiva HYDRA. Un număr de 5 artiste au expus lucrări independente, într-o încercare de a se opune standardelor industriei și de a accesa spațiul public. Expoziția a purtat numele de Re:collect_.