Muzeul Istoriilor Subiective
Muzeul Istoriilor Subiective este o instalație sonoră itinerantă în care povești și sunete din cartier sunt suprapuse peste geografia acestuia. Veți auzi povești ale Zalăului vechi și nou într-un traseu ce intersectează istoriile subiective cu realitatea urbană care le conține.
În atelierul Muzeul Istoriilor Subiective vom folosi sunetul ca principalul mediu de exprimare artistică. Vă invit să ascultăm viața orașului și a oamenilor din jurul nostru. Împreună vom explora Zalăul și vom afla poveștile locului. Ne vom spune propriile povesti și vom putea culege poveștile prietenilor noștri, a rudelor sau a vecinilor. Vom face înregistrări audio (sound field) și interviuri la alegere, iar prin intermediul noilor tehnologii, vom realiza primul ghid sonor a Zalăului.
Ca instrumente vom folosi atât gadget-uri familiare, propriul telefon mobil putându-și dovedi noi utilități, cât și gadget-uri profesionale – reportofoane și aplicații software (radio aporee).
Odată finalizată, o astfel de instalație sonoră itinerantă oferă posibilitatea explorării istoriei propriei comunități, atât de către elevii implicați în realizarea conținutului audio al acesteia, cât și de către ceilalți membri ai comunității. În același timp, aceasta reprezintă un foarte bun instrument de promovare turistică a orașului, ghidul acestei aplicații putând fi ridicat de la muzeu de către orice vizitator, pentru ca apoi să exploreze orașul ghidat de poveștile și istoriile spuse de tinerii zălăuani.
Calendarul de activități:
02.02.19 – 09.02.19 – atelier Muzeul Istoriilor Subiective;
10.02.19 – 5.03.19 – muncă de teren a participanților (interviuri, sound scape etc.) cu întâlniri regulate o dată pe săptămână în weekend-uri sau într-una din zilele săptămânii;
05.03.19- 01.04.19 – prelucrare, editare audio, editare hartă aplicație;
01.04.19 – 10.04.19 – testare pe teren a aplicației, editare finală a aplicației astfel încât harta digitală să se suprapună peste geografia locală; pregătirea vernisajului;
13.04.19-20.04.19 – editare broșură/afiș și promovare vernisaj;
20/21.04.19 (sâmbătă/duminică) – vernisaj/tur ghidat;
20/21.04.19 – sesiune de feedback cu participanții;
*datele etapelor sunt interșanjabile în funcție de evoluția atelierului cu tinerii liceeni.