Fabrici și Uzine
Teatru documentar post-industrial la Zalău
De câteva săptămâni se află în plină desfășurare în Zalău proiectul „Fabrici și Uzine”, un alt proiect cultural în care Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău este partener și gazdă pentru artiștii implicați în proiect. După atelierele adresate elevilor zălăuani, echipa alcătuită din artiști și elevii cooptați a început munca la documentarea și pregătirea spectacolului „Fabrici și Uzine”, care va avea premiera în această toamnă, la Casa Municipală de Cultură din Zalău, responsabilă cu regia fiind regizoarea zălăuancă Adina Lazăr.
„Fabrici și uzine” este un proiect de teatru documentar ce urmărește realizarea unui spectacol și a unui turneu în 8 orașe din România. Proiectul își propune să investigheze într-o manieră pluri și interdisciplinară modurile în care transformările socio-economice din perioada post-comunistă au influențat și determinat viețile locuitorilor din mici orașe industriale, precum Zalăul.
Spectacolul se va concentra asupra istoriilor personale ale unor oameni care au lucrat în industrie în perioada pre-Revoluție și care, eventual, au continuat să lucreze în domeniu și în anii dezindustrializării și reindustrializării. În poveștile lor vom urmări să aflăm despre visele, așteptările, dezamăgirile, eforturile de adaptare și reușitele acestora.
Realizarea spectacolului va avea la bază o etapă de documentare antropologică și istorică desfășurată de o echipă mixtă, formată din artiști, jurnaliști și antropologi, fiind și o modalitate de a intersecta artele spectacolului cu cercetarea antropologică și istorică din instituțiile de profil atrase ca parteneri în acest proiect.
Pe baza interviurilor și informațiilor din presă și arhive, se va elabora scenariul spectacolului și ulterior scenografia și spectacolul în sine. Pe lângă explorarea și restituirea unor istorii locale și personale, proiectul reprezintă și o modalitate de a impulsiona și diversifica viața artistică a Zalăului prin producerea spectacolului în parteneriat cu instituții, asociații și companii locale. Pentru un oraș-reședință de județ fără teatru și fără cinema, un astfel de proiect e un mijloc de a transforma orașul dintr-un preponderent consumator de spectacole de teatru produse în alte orașe, într-un producător și exportator de teatru și de a responsabiliza instituțiile, asociațiile și companiile locale în vederea susținerii producției artistice locale.
Proiectul susține dialogul și mobilitatea culturală în două moduri. (1) Prin invitarea unor artiști, jurnaliști și cercetători din alte orașe pentru a lucra în Zalău pentru o scurtă perioadă de timp și (2) prin turneul aferent, gândit și ca o modalitate de a dezbate tema tratată prin intermediul discuțiilor ce vor însoți fiecare reprezentație. Implicarea unor tineri liceeni în toate etapele realizării acestui proiect este atât un mod de a familiariza tinerii cu mediul artistic teatral și producția de spectacole, cât mai ales o modalitate prin care ne asigurăm că spectacolul produs va ajunge, cu precădere, la publicul tânăr din Zalău și din orașele incluse în turneu. În acest sens, prezentul proiect include și organizarea unui atelier de teatru și management de proiecte artistice adresat tinerilor liceeni din Zalău și cooptarea în echipa proiectului a unora dintre ei, în funcție de disponibilitate, interes și competențele lor.
Echipa proiectului: Adina Lazăr, Mihai Turian, Alexandra Felseghi, Denisa Gordan, Cătălin Ilieș, Bianca Felseghi, Valer Simion Cosma, Reka Domokos, Silviu Medeșan, Paul Mureșan, Bogdan Botaș, Andrei Herța, Andreea Aștilean, Ioana Chitu, Simina Seliștean, Raluca Lupan, Emanuel Cifor, Lucian Teodor Rus.
Proiectul este coordonat de asociația Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale din Telciu, în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău și este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, Centrul Județean de Cultură Sălaj și Tenaris Silcotub Zalău.
Finanțatorii nu sunt responsabili de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.