Dragă Rebecca

Am aplicat la rezidența de documentare cu un proiect video care avea intenția de a documenta metode de adaptare ale agricultorilor din zona Zalăului la schimbările climatice.  După o săptămână de rezidență, care a presupus documentare pe tema agriculturii și a schimbărilor climatice, mi-am îndreptat atenția asupra agricultorilor, din nevoia de evaluare a unor cazuri specifice.

Unul dintre spațiile de întâlnire în Zalău dintre cei care lucrează pământul și cei pe care îi hrănesc e piața agroalimentară din centrul orașului, microcosmos al comerțului. Din motive pragmatice și nevoia de a restrânge aria tematică, proiectul se va concentra în spațiul menționat. În urma aprofundării subiectului, am decis că proiectul va fi format din două părți.

Prima parte presupune etapa de documentare și materialul obținut în urma acesteia: interviuri cu agricultorii care descriu procesele lor agricole, dificultățile întâmpinate și adaptarea la ele, importanța muncii lor și a alimentației, precum și interviuri cu specialiști din zonă care descriu o perspectivă mai largă a situației agricole și climatice din ultimii ani. Materialul obținut va fi arhivat și predat muzeului iar scopul lui este informativ. Acesta va fi încărcat pe platforma Artiști la Muzeu pentru a contextualiza scurtmetrajul documentar.

A doua parte constă într-un film scurt, țesut din impresii din urma observației participative la viața pieței agroalimentare din centrul Zalăului. Etapa aceasta presupune momente în care pot fi urmărite dinamicile dintre producători și comercianți, chiriași și administrație, vânzători și consumatori. Metoda de lucru este de observație participativă, care presupune intervenții personale în contextul asistării la viața pieței.