Patricia Marina Toma documentează fotografic rezidențele de scriere din Sălaj
În cadrul proiectului AFCN ”Culese din Rural”, Patricia Marina Toma este unul dintre cei doi fotografi care însoțesc rezidenții noștri care documentează temele asumate în proiect. Patricia Marina Toma însoțește pe perioada de derulare a proiectului pe cei trei rezidenți (Andrada Lăutaru, Vlad Gheorghiu și Bogdan Coșa) care au ales trei localități din Sălaj pentru documentare : Dumuslău, Chieșd și Marin.
Pe parcursul rezidenței de documentare și scriere, autorii rezidenți lucrează cu Patricia Marina Toma pentru a completa documentarea bazată pe interviuri, observație participativă și discuții informale cu o săptămână de documentare fotografică pentru fiecare locație explorată, în vederea realizării unor fotografii din care să selecteze un număr de minimum cinci pentru a ilustra textul final.
Cine este Patricia Marina Toma ?
Patricia Marina Toma este documentarist, fotograf și operator cultural independent și studiază Documentary Filmmaking (Producție de film documentar) în programul de master al Facultății de Teatru și Film din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Coordonează Atelierele de vară MarinArt 2022, desfășurate la MarinArt. Centru Educațional și Artistic, co-finanțate de Primăria Comunei Crasna, și pregătește o expoziție de fotografie la Muzeul Arta Lemnului din Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava, pentru proiectul ”Oamenii satelor” (titlu provizoriu), la începutul anului viitor.
Face parte, ca fotograf, din proiectul ”Culese din rural” derulat de Muzeul Județean de Istorie și Artă al Județului Sălaj, finanțat de AFCN și a făcut parte din echipa care elaborează strategia de dezvoltare a județului Bistrița-Năsăud pentru următorii 10 ani, sub coordonarea prof. univ. Cornel Ban (Copenhagen Business School, Danemarca) și din echipa proiectului “Salva-Vișeu 1948: Atunci și Acum” coordonat de Olga Ștefan și co-finanțat de AFCN.
A fost asistent manager și fotograf în proiectul ”MarinArt. Platformă Rurală de Educație Prin Artă” co-finanțat de AFCN și Primăria Comunei Crasna, documentarist în proiectul „Traseul Caselor Sălăjene” derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și asistentă documentare în proiectul „Perifeeria” al Platformei de Teatru Politic, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.
În luna iulie 2021 a expus fotografiile proiectului „Lapidariu”, proiect ce evidențiază moștenirea arhitecturală săsească din Nösnerland (Țara Năsăudului), în cadrul evenimentului de lansare a asociației Petrus Italus Trust în Biserica Evanhelică din Chiraleș (Bistrița- Năsăud). Tot în iulie 2021 a inaugurat biblioteca sătească și spațiul pentru ateliere MarinART, în satul Marin, cu acces deschis pentru localnici – copii și adulți.
Are două proiecte de lungă durată – „Bisericile de lemn din Sălaj” (titlu provizoriu) și „Oamenii satelor”, în cadrul cărora, în ultimii ani, a realizat și continuă să realizeze fotografii și materiale video care urmează să fie valorificate într-o serie de albume și expoziții. O primă parte a proiectul bisericilor de lemn a fost expusă la U.S.A.M.V. Cluj-Napoca.
Din anul 2015 a organizat și coordonat în satul Marin, județul Sălaj, o serie de activități culturale cu sprijinul voluntarilor din comunitate, în cadrul proiectului Zile cu Gust. Începând cu 2016 a inițiat festivalul de reconstituire etnografica “Zilele August la Marin”, derulând patru ediții care au presupus reconstituirea a două nunți și organizarea unor expoziții, ateliere și concerte. A organizat și contribuit la pregătirea și desfășurarea următoarelor evenimente care au avut loc în satul Marin sau care au implicat activități și în Marin: Tabără de fotografie “Sălaj. Frumusețe, Tradiție și Poveste 2018”, “5th GPU Photo Festival” și “ Școala de vară de la Marin” în colaborare cu UBB Cluj-Napoca.
Este pasionată de pictură, hand-made și dansuri latino pe care le practică în timpul liber și locuiește în satul natal Marin din Sălaj.
Parteneri: Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, Decât o Revistă, Scena9, Echinox, Revista Steaua
Parteneri media din Sălaj: Graiul Sălajului, Magazin Sălăjean, Reporter Pur și Simplu, Sportul Sălăjean, Transilvania TV.
Parteneri media din Bistrița-Năsăud: Observator BN, Bistrițeanul.
Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.