Andrada Lăutaru scrie povestea îmbătrânirii în ruralul românesc
Cea de-a șasea autoare rezidentă în programul „Culese din Rural” este jurnalista Andrada Lăutaru, a cărei documentare vizează satul Dumuslău din comuna Carastelec, județul Sălaj. Înainte să pornească spre comunitatea sălăjeană, Andrada își descria munca de documentare și scriere așa:
„Mi-aș dori să scriu povestea îmbătrânirii în ruralul românesc prin ochii celor 29 de locuitori din satul Dumuslău. În contextul în care în urban, unul din patru vârstnici se simte singur, vreau să descopăr cum arată viața celor care au rămas încă acasă, la țară.
*Un studiu național, realizat la solicitarea Asociației Niciodată Singur, a dezvăluit că una din patru persoane de peste 65 de ani, din mediul urban, se simte singură și că trei din zece vârstnici nu au cu cine socializa sau o persoană pe care să se bazeze la nevoie”.
În munca de teren, pentru câteva zile, Andrada Lăutaru colaborează cu Patricia Marina Toma, fotograf rezident în același proiect, care prin fotografiile realizate va contribui la realizarea unei arhive foto și la ilustrarea viitorului text rezultat în urma rezidenței.
Mulțumim mult pentru deschidere și sprijin preotului paroh Tulbure, administrației locale și localnicilor dispuși să împărtășească din poveștile lor de viață.
Cine este Andrada Lăutaru?
S-a născut în anul 1990, în Hunedoara. Este reporter cu peste zece ani de experiență. A absolvit facultatea de jurnalism din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în anul 2012. Apoi a urmat un masterat de asistență socială în spațiul justiției, în cadrul aceleiași universități și a făcut practică în mai multe penitenciare din România. În 2013 a plecat în Mexic, unde a făcut voluntariat timp de un an într-un centru de plasament, printr-un program EVS. Înapoi în țară, a lucrat în mainstream, la Digi24, unde a realizat reportaje video, pe teme sociale, pentru emisiunea „Din interior”. În reportajele ei a abordat teme precum: ce se întâmplă cu copiii persoanelor private de libertate, meserii pe cale de dispariție sau viața tinerilor nevăzători de la clubul de escaladă Climb Again. Apoi, a lucrat în presa independentă (Scena9, VICE, Șapte Seri sau Casa Jurnalistului), unde a realizat interviuri, reportaje și investigații. De asemenea, a fost producător de teren și translator pentru mai multe documentare făcute de televiziuni din America și Europa.
În prezent lucrează la ziarul Libertatea unde este reporter pe teme sociale. A primit mai multe burse și premii jurnalistice, printre care:
- Premiul I la concursul național „Jurnaliștii europeni din amfiteatre”, 2011.
- Bursă oferită de OvidiuRo și The Alex Fund pentru un proiect jurnalistic care a documentat lipsa accesului la educație preșcolară în mediul rural.
- Bursă Superscrieri pe tema educației, ediția 2016.
- Bursă oferită de revista DoR, în proiectul „Viitor la purtător”, 2016.
- Locul II la categoria Portret, în cadrul premiilor Superscrieri, 2021.
Parteneri: Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, Decât o Revistă, Scena9, Echinox, Revista Steaua
Parteneri media din Sălaj: Graiul Sălajului, Magazin Sălăjean, Reporter Pur și Simplu, Sportul Sălăjean, Transilvania TV.
Parteneri media din Bistrița-Năsăud: Observator BN, Bistrițeanul.
Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.