Antropologul Vlad Gheorghiu

Antropologul Vlad Gheorghiu cercetează dezindustrializarea în ruralul sălăjean.

Comuna Chieșd, județul Sălaj, este una dintre cele șase localități rurale care vor găzdui în această vară opt rezidențe de documentare și scriere în cadrul proiectului „Culese din rural. Rezidențe de documentare și scriere” coordonat de Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău și Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale. Pentru proiectul de cercetare din Chiesd, Vlad Gheorghiu intenționează să examineze memoria socială a locuitorilor în încercarea de a înțelege prin ce au trecut în urma transformărilor societății post socialiste și dezindustrializate. În acest sens, va petrece câteva săptămâni în fosta comunitate minieră, în lunile iunie și iulie, unde va locui într-o locuință pusă la dispoziție de către autoritățile locale.

Documentarea lui Vlad Gheorghiu va fi completată de o documentare vizuală realizată, timp de o săptămână, de Patricia Marina Toma, urmând ca o parte din fotografiile realizate să ilustreze viitorul text.

 Cine este Vlad Gheorghiu?

 Vlad Gheorghiu este cercetător la University of Aberdeen din Scoția, urmând un program doctoral de cercetare în Antropologie Socială cu un proiect centrat pe mobilitate și dezindustrializare în Hunedoara, România. Vlad a absolvit două programe de Master în Antropologie, unul în România la Școala Națională de Științe Politice și Administrative din București, absolvit în 2018, și un al doilea absolvit în 2020, cum laude, la Vrije Universiteit din Amsterdam.

Vlad Gheorghiu a lucrat la proiecte de cercetare legate de mobilitate, de la migrație, în Hunedoara, România, la mobilitate socială cu proiecte de cercetare în România, Grecia și Albania. Comunitățile în care a desfășurat cercetare sunt foarte variate, de la mediul urban (București, Deva, Hunedoara) la comunități de romi (analizând discursurile identitare ale elitelor rome) sau comunități de aromâni fârșeroti și gramoșteni (atât în România, cât și în Grecia și Albania).

TImp de 5 ani (2016-2020) Vlad Gheorghiu a fost implicat în programul educațional Școala de vară de la Telciu unde a contribuit cu idei, expertiză și activități de cercetare.

Vlad Gheorghiu vorbește nativ limba română, curent limba engleză și, la nivel conversațional, limba franceză.

Parteneri: Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, Decât o Revistă, Scena9, Echinox, Revista Steaua

Parteneri media din Sălaj: Graiul Sălajului, Magazin Sălăjean, Reporter Pur și Simplu, Sportul Sălăjean, Transilvania TV.

Parteneri media din Bistrița-Năsăud: Observator BN, Bistrițeanul.

Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.