Muzeul Istoriilor Subiective sau cum explorăm istorii din comunitatea în care trăim?
La începutul acestui an am lansat platforma Artiști la Muzeu. Platformă de Creație și Educație prin Artă, găzduind prima rezidență de cercetare și creație artistică, de care a beneficiat regizorul Claudiu Lorand Maxim. Rezidența sa a constat într-o serie de ateliere cu elevi din Sălaj, împreună cu care a explorat o serie de istorii locale – istorii ale unor locuri și clădiri, istorii personale sau familiale – și au urmărit înțelegerea modurilor în care istoriile personale se întrepătrund cu istoriile comunității în care trăiesc, cum se influențează reciproc și cum se intersectează cu istoria în sens larg, irigând-o cu experiențe, evenimente și transformări. Pe parcursul câtorva zile s-au făcut interviuri cu oameni din Zalău sau alte localități sălăjene, pentru ca apoi să fie prelucrate și editate în vederea elaborării ghidului sonor Muzeul Istoriilor Subiective și a hărții-broșură aferente.
Ultimele săptămâni au fost dedicate prelucrării și editării materialului audio, suprapunerii conținutului audio peste geografia locală cu ajutorul aplicației google maps și încărcării pe aplicația radio aporee. Ghidul fiind finalizat, sâmbătă, 18 mai 2019, între orele 18:00 – 20:00, va avea loc prezentarea lui publică în prezența artistului care l-a conceput și a echipei cu care a lucrat. Prezentarea va include o discuție cu artistul și elevii implicați despre procesul de creație, despre cum funcționează ghidul și ce locații au fost selectate, după care o să testăm ghidul audiind o parte din conținutul creat. Accesul este liber pentru toți cei interesați.
Mai multe despre cum funcționează Muzeul Istoriilor Subiective puteți citi mai jos, iar pentru a-l folosi puteți descărca harta-broșură în format pdf sau o puteți cere în format fizic de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău. Conținutul audio va putea fi accesat oricând începând cu data de 18 mai 2019.
Instrucțiuni de folosire:
- Descărcați pe telefon aplicația radio aporee – miniatures sau intrați pe https://aporee.org/mfm/mobile. Căutați Muzeul Istoriilor Subiective.
- Activați funcția „Locație” din setările telefonului.
- Intervențiile sonore se vor activa când intrați în raza fiecărei locații.
- Dacă aplicația nu cooperează din prima, nu disperați. Închideți-o și apoi reporniți-o.
- Pentru a ajunge mai ușor la destinații puteți folosi harta de pe verso și descrierile intervențiilor, de pe ultima pagină.
Locații:
- Seară Dansantă ’68 – Cehoslovacia a fost invadată! Câțiva militari sunt muzicienii unei petreceri a Clubului Tineretului. (RO)
- Flori, fructe și legume – Vânzătoare despre trecutul, prezentul și viitorul pieței agroalimentare.(RO&HU)
- Fizicã la CNS – Elevã și profesoară în dialog. (RO)
- Sala Transilvania – Fost teatru orãșenesc, fost cinema, fostă salā de bingo, fostã discotecă, acum salã de spectacole. Personajele pictate pe plafon au stat martore numeroaselor reconversii a acestui loc, momentelor de voie bună dar și adevăratelor scene de război, păstrând ani de zile urma unor gloanțe.(RO)
- Albă ca Zăpada – istoria primelor privatizări obținute prin licitație publică din Zalău. (RO)
- Fosta Sinagogă – O clădire ale cărui rol și activitatea au fost grav afectate în urma Holocaustului este demolată (RO)
- Clubul Tineretului UTC – Câte ceva din culisele ridicării și inaugurării Clubului Tineretului chiar de la sursă.(RO)
- A jó árunak nem kell cégér/Mărfurile bune nu necesită reclamă – Mit árultak a vegyeskereskedések a Kraszna utcában a 20. század elején/Ce se vindea în magazine mixte de pe Strada Crasna, acum Strada 22 Decembrie 1989, la începutul secolului 20.(HU)
- Unde și când v-ați petrecut copilăria? – Tudor în interviu cu părinții sãi.(RO)
- Amintiri în culoare – fragmente din memoria unui veritabil loc de socializare, timp liber și cultură – Cinema Scala.(RO)
- Macarale – Bunica Laurei despre construcția noilor cartiere.(RO)
- COOP. – viața frizeriilor cooperativiste în perioada tranziției.(RO)
- Bunica, mama și tata, despre muncă, jocuri și familie – Daria alãturi de cei dragi, despre istoriile familiale și timpurile de atunci și de acum.(RO)
Muzeul Istoriilor Subiective este o instalație sonoră itinerantă în care povești și amintiri rostite chiar de protagoniștii lor sunt suprapuse peste geografia locală. Fragmente din viața Sãlajului vechi și nou se pot descoperi în puncte cheie, pe un traseu ce dezvăluie istoriile subiective chiar în locurile de care acestea sunt legate. Urmând harta veți descoperi o lume rememorată și impresii despre istoria trăită care, cu bune și cu rele, a sculptat realitatea mundanã, peisajele arhitectonice, destinațiile clădirilor, viața socială.
Poveștile au fost culese de către o echipă de adolescenți, alãturi de echipa muzeului și regizorul Lorand Maxim.
Proiectul face parte din programul Artiști la Muzeu, program ce vizează realizarea unor ateliere de intervenție culturală și educație prin artă ce aduc împreună elevi și artiști interesați de o prospectare pluri și interdisciplinară a comunității zălăuane și de participare directă în producția artistică contemporană.
Echipa proiectului:
Daria Alexia, Ágota Ábrán, Natalia Benche, Tudor Biriș, Valer Simion Cosma, Laura Haraseniuc, Patricia Holhoș, Alin Lazãr, Lorand Maxim, Maria Opre, George Pop, Daria Remeș, Iulia Sălăjan, Mihai Turian, Cristina Țicle .
Mulțumiri speciale:
Tuturor părinților și bunicilor noștri pe care i-am intervievat de nenumărate ori, tuturor persoanelor care au acceptat să vorbească cu noi și al căror nume nu îl știm, Andei Pop pentru designul hărții, Luciei Mărneanu pentru logo-ul Artiști la Muzeu și domnilor Ioan Ivașcău, Adrian Lungu, Ioan Lesuțan și Ioan Pintea pentru contacte, sfaturi și interviuri.
Descarcă harta AICI