Ateliere de teatru pentru elevi

 – istorii personale / istorii secundare

Atelierele se adresează elevilor din clasele VII-XII. În cadrul atelierelor elevii vor experimenta abordări alternative asupra istoriei locale prin mijloace teatrale și vor discuta despre perspective multiple și alternative la istoria oficială.
Vor avea loc atât jocuri și exerciții de teatru – de atenție și concentrare, de colaborare și lucru în echipă, de exprimare prin mijloace teatrale – cât și exerciții de sondare a istoriilor personale și de familie. Vor fi analizate atât punctele comune cât și contradicțiile dintre istoria „oficială”, din manualele de istorie, și istoriile și experiențele personale și din familiile participanților.

 Atelierul se va desfășura în perioada 14-19 mai 2019 și se va încheia cu o prezentare publică a experienței și rezultatelor. Participarea la toate activitățile atelierului este gratuită în limita locurilor disponibile (maxim 12 locuri).

Marți 14 mai 2019, orele 18:00, va avea loc o întâlnire cu elevii participanți la Galeria de Artă „Ioan Sima” a Muzeului Județean de Istorie și Artă din Zalău. Iar de miercuri până duminică, între orele 15:00-17:00 se vor desfășura întâlnirile din cadrul atelierului, în aceeași locație. Cei interesați să participe sunt rugați să ne scrie pe adresa de mail artistilamuzeu@gmail.com sau să se prezinte în data de 14 mai la prima întâlnire din cadrul acestui atelier.

Atelierul este coordonat de actorii Alice Monica Marinescu și Andrei Șerban împreună cu istoricul Valer Simion Cosma și face parte din programul I.A.R. Istorii Alternative în România, un program artistic și educațional desfășurat în perioada 2018-2019, care își propune dezvoltarea și promovarea unor abordări multiperspectivale, nuanțate și incluzive asupra istoriei locale. Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău este partener în cadrul acestui program alături de Inspectoratul General al Municipiului București, Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc”, Facultatea de Psihologie și Științele Educației – Universitatea București, Facultatea de Istorie – Universitatea București, Asociația VIRA, MACAZ – Teatru Coop.

I.A.R. Istorii Alternative în România este un program artistic și educațional produs de Asociația O2G și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.