Muzeul istoriilor subiective prinde contur … și sunete

Atelierul ,,Muzeul istoriilor subiective” este în plină desfășurare. Tinerii angrenați în proiect împreună cu Lorand Maxim, primul artist invitat au trecut la fapte.

,,Pentru început am dezbătut titlul. Ce înseamnă <Muzeul Istoriilor Subiective>?  Istoriile personale, istoriile noastre, ale prietenilor noștri, ale părinților și bunicilor noștri. Istoria cartierului nostru, istoria vecinilor noștri. De ce muzeu? Pentru că toate aceste istorii laterale, istorii paralele cu istoria mare, istorii alternative, merită un cadru simbolic, un spațiu și un timp în care să fie ascultate.” ne-a spus Lorand.

,,Muzeul Istoriilor Subiective” va fi o instalație sonoră itinerantă în care povești și sunete din oraș sunt suprapuse cu ajutorul tehnologiei peste geografia acestuia. Odată finalizată, aceasta va oferi posibilitatea explorării unei istorii proprie comunității, adică viață văzută sau mai bine spusă de cei care o trăiesc, în locul în care aceasta s-a întâmplat.

Atelierul este alcătuit din două secțiuni: una de laborator- în care se gândesc poveștile ce urmează a fi culese, cine va fi intervievat, ce întrebări se vor pune și de ce. Tot în laborator se audiază munca de teren din ziua trecută. A doua este secțiunea de teren – în care toate ,,preparativele” sunt testate și/sau puse în practică.

Pentru început s-au înregistrat și audiat poveștile vânzătoarelor din piața agroalimentară; poveștile părinților și ale profesorilor. Participanții s-au familiarizat cu utilizarea reportofonului și abilitățile de a purta un dialog și a realiza un interviu.

Chiar dacă atelierul caută și înregistrează povești audio, noi vă prezentăm câteva imagini din atelier, interviurile urmând a le putea asculta odată cu vernisarea expoziției itinerante.